Een moderne werkvloer verbindt generaties

Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt is het belangrijker dan ooit om talent aan te trekken en te behouden. Op dit moment zijn er drie generaties aanwezig op de werkvloer: generatie X (1965 – 1980), de millennials (1981 – 1996) en generatie Z (1997 – 2012). Elke generatie heeft eigen voorkeuren en verwachtingen. Maar hoe creëer je een werksfeer die voor de verschillende leeftijdsgroepen aantrekkelijk is?

1.

Alle generaties werken graag op kantoor

Generatie Z komt naar kantoor om te ontmoeten en verbinding te maken. Want hoewel zij zijn opgegroeid in een digitale wereld, hebben zij een behoefte aan persoonlijke interactie. Naast de fysieke uitstraling van een kantoor is de sfeer daarmee van cruciaal belang voor deze generatie. Ondanks dat ze gewend zijn aan thuiswerken, brengt een groot deel van hen liever een deel van de werkweek op kantoor door.

Millennials hebben de overgang naar flexibel werken meegemaakt. Toch hebben zij een voorkeur voor face-to-face communiceren met collega’s. Want hoewel ze de voordelen van thuiswerken erkennen, zien ze het kantoor als een belangrijke plek voor creativiteit en teamdynamiek. Voor millennials is het creëren van een sfeer op kantoor van groot belang; het helpt hen niet alleen om productief te zijn, maar ook om sterke relaties met hun collega’s op te bouwen.

Generatie X komt naar kantoor met een pragmatische instelling en professionele interactie. Deze generatie, die de overgang van analoog naar digitaal heeft meegemaakt, ziet het kantoor als een plek voor efficiënte samenwerking en kennisuitwisseling. Ze waarderen flexibel werken, maar hechten vaak meer waarde aan de structuur en routine die een kantooromgeving biedt. Voor deze generatie is de sfeer op kantoor belangrijk, maar dan wel met een nadruk op productiviteit en doelgerichtheid.

3.

Zorg voor welzijn en een gezonde levensstijl

Alle generaties op de werkvloer hechten veel waarde aan hun persoonlijke leven. Een goede balans tussen werk en privé is hierbij cruciaal voor hen. Daarom is voor elke generatie ruimte voor beweging en ontspanning op kantoor belangrijk. Maar met enkel een pingpong- of voetbaltafel ben je er nog niet. Het organiseren van bijvoorbeeld wekelijkse yogalessen, sportactiviteiten zoals lunchwandelingen of sociale initiatieven zoals teamuitjes of informele borrels kunnen bijdragen aan een prettige werksfeer en positief welzijn. Naast deze initiatieven speelt ook de inrichting van de werkplek een rol in het ondersteunen van het welzijn van medewerkers. Denk hierbij aan sta-bureaus, sportfaciliteiten en omkleedruimtes voor diegene die met de fiets naar werk komen.

2.

Diversiteit bevordert creativiteit

Diversiteit en inclusie zijn cruciale thema’s in de moderne werkomgeving. De opkomst van verschillende generaties binnen organisaties heeft geleid tot een verschuiving in de manier waarop diversiteit wordt ervaren en gewaardeerd. Aart Bontekoning, sociaal psycholoog en Dr. in ‘generaties in organisaties’, legt uit hoe generaties de sociale evolutie van organisaties beïnvloeden: “In veel grotere organisaties is de cultuurdiversiteit onder de jongste generaties het grootst. Hun ervaringen met een mix van culturen zijn overwegend positief. ‘Die verschillende perspectieven stimuleren vooral onze creativiteit’, zeiden ze.”

Generatie X heeft een pragmatische benadering van diversiteit en beschouwt het vaak als een zakelijke noodzaak. Hoewel zij het belang van diversiteit erkennen, hebben zij soms moeite met de snelle veranderingen op dit gebied. In tegenstelling tot generatie X beschouwen millennials culturele diversiteit als een vanzelfsprekend en essentieel onderdeel van een gezonde werkomgeving. Ze zijn opgegroeid met internet en globalisering, waardoor ze een breder wereldbeeld hebben en actief op zoek zijn naar diverse werkomgevingen.

Generatie Z heeft de meest progressieve kijk op culturele diversiteit. Zij zien diversiteit niet alleen als normaal, maar als noodzakelijk voor succes en innovatie. Aart Bontekoning benadrukt dat het niet effectief is wanneer één cultuur domineert: “Open staan voor verschillende perspectieven kan creativiteit bevorderen.”

Toch kunnen verschillende perspectieven soms leiden tot spanningen op de werkvloer. Oudere generaties kunnen de nadruk op diversiteit als overdreven ervaren, terwijl jongere generaties het gevoel hebben dat hun oudere collega’s niet snel genoeg meegaan in veranderingen. Bontekoning wijst erop dat het openstaan voor verschillende perspectieven niet alleen leidt tot een inclusievere werkomgeving, maar ook tot een innovatievere werkomgeving. Wanneer medewerkers zich omringd voelen door een diversiteit aan ideeën en achtergronden, kunnen ze nieuwe benaderingen en oplossingen ontwikkelen die anders misschien niet naar voren zouden komen.

Terug naar nieuws & events